Liam Neeson

Actor
Liam Neeson

Informatii Personale

  • Nume complet: Liam John Neeson
  • Data nasterii: 7 Iunie 1952
  • Locul nasterii: Ballymena, Irlanda de Nord

Biografie

Liam John Neeson este un actor nord-irlandez care a fost nominalizat de-a lungul carierei la Premiile Oscar, Globurile de Aur și BAFTA.
Dupa terminarea facultatii, Liam Neeson s-a intors in orasul sau natal, Ballymena unde a avut diferite slujbe, de la operator pe stivuitor la fabrica de bere Guinness, pana la meseria de sofer de camion.
In 1976, Neeson s-a alaturat teatrului Lyric Players din Belfast, unde a jucat timp de 2 ani. Primul sau rol într-un film a fost in anul 1977, el a jucat rolul lui Iisus Hristos si Evanghelistul in filmul religios, Pilgrim’s Progress regizat de Ken Anderson. In anul 1978 Neeson s-a mutat in Dublin dupa ce i-a fost oferit un loc la Project Arts Centre.
In 1980, regizorul John Boorman l-a văzut jucand pe scena si i-a oferit rolul lui Sir Gawain din filmul Excalibur. Intre 1982 si 1987, Neeson a jucat in 5 filme, cele mai notabile roluri fiind cel din “The Bounty” (1984), film in care a jucat alaturi de Mel Gibson si Anthony Hopkins si rolul din “The Mission” (1986), in care a jucat alaturi de Robert De Niro si Jeremy Irons.
In 1987, Neeson a decis sa se mute la Hollywood pentru a juca in filme cu o perspectiva mai larga. In acel an a jucat alaturi de Cher si Dennis Quaid In pelicula “Suspect” (Suspectul). Rolul i-a adus critici pozitive, dar abia in filmul “Darkman” (1990) numele lui a devenit cunoscut.
In 1999, Liam Neeson a dat viata maestrului Jedi Qui-Gon Jinn, in Razboiul stelelor – Episodul I: Amenintarea fantomei.
In anul 2002 a aparut în Gangs of New York, alaturi de Leonardo DiCaprio, Brendan Gleeson, Cameron Diaz si Daniel Day-Lewis. De asemenea a jucat rolul unui scriitor vaduv in comedia Love Actually (2003), in regia lui Richard Curtis. Rolul sau din Kinsey i-a adus lui Neeson o alta nominalizare la Globurile de Aur, castigata de Leonardo DiCaprio pentru rolul sau din The Aviator (Aviatorul).
Neeson a avut rolul principal din Taken (2008), care l-a readus in ochii publicului de toate varstele. Filmul este bazat pe scenariul lui Luc Besson si Robert Mark Kamen si a fost regizat de Pierre Morel. Neeson joaca rolul unui fost agent de elita al CIA care pleaca in cautarea fiicei sale adolescente dupa ce aceasta a fost rapita on timp ce calatorea prin Europa.

Filmografie

Trailere

trailere
x
Liam Neeson

Taken 3: Teroare in L.A.

Actor

Taken 2: Teroare in Istanbul

Taken: Teroare in Paris

The Commuter Trailer

Razboiul stelelor - Episodul I: Amenintarea fantomei Trailer

x